годинник

вівторок, 25 квітня 2023 р.

День космонавтики – свято, присвячене першому польотові людини в космос. 7 квітня 2011 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, згідно з якою 12 квітня стало Міжнародним днем польоту людини в космос. 12 квiтня 1961 року під керівництвом Сергія Павловича Корольова відбувся перший в iсторiї політ людини в космос. Корабель Юрiя Гагарiна зробив один виток навколо планети й успiшно повернувся на Землю.

Перший космонавт незалежної України ‒ Леонід Костянтинович Каденюк. Народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області.

1967 року після закінчення середньої школи зі срібною медаллю вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків (ЧВВАУЛ).

Протягом 1977-1979 років Каденюк після курсу підготовки став кваліфікованим космонавтом-випробувачем. Він освоїв низку космічних кораблів, зокрема /Буран/ і «Союз-ТМ», а також американський «Шатл».

Леонід Каденюк опанував понад 50 типів і модифікацій літальних апаратів, здебільшого винищувачів. У межах підготовки до космічної місії спеціалізувався на здійсненні експериментів на борту космічних апаратів з таких наук, як геологія, астрономія, біологія, медицина.

Підготовка до польоту в космос у Леоніда Костянтиновича розпочалася ще за часів Радянського Союзу, проте здійснити свою мрію вдалося лише за Незалежності України. У 1995 році Каденюк увійшов у групу космонавтів Національного космічного агентства України. Відтоді розпочалася інтенсивна підготовка до польоту.

Леонід Каденюк пройшов підготовку в NASA як спеціаліст з корисного навантаження. Його дублером став Ярослав Пустовий.

19 листопада 1997 року Леонід Каденюк та члени екіпажу (чотири громадянина США й один японець) здійснили політ у космос на транспортному космічному кораблі «Колумбія» місії STS-87.

Невдовзі після космічного польоту Леонід Каденюк отримав звання генерал-майора, а 3 грудня 1999 року президентським Указом він був удостоєний звання Героя України, ставши четвертим кавалером ордена «Золота Зірка» (після Олександра Галуненка, Луки Сушка та Івана Герасимова). Протягом 2002-2006 років Леонід Каденюк був народним депутатом Верховної Ради України IV скликання (від «Народної партії»). Після 2006-го працював у Комісії з питань космічної діяльності та був радником голови Кабміну з питань авіації та космонавтики. Написав п’ять наукових праць







 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар