годинник

понеділок, 24 квітня 2023 р.

СВЯТО ПЕРНАТИХ ДРУЗІВ.


Щорічно, 1 квітня відзначають Міжнародний день птахів, 🕊який проходить в рамках програми «ЮНЕСКО»  «Людина і біосфера». Міжнародний день птахів був ухвалений з метою привернення  уваги людства до проблем збереження пернатих, яка є актуальною в усіх країнах світу. Для українців повернення птахів символізує прихід весни, а з нею і тепла. За звичаєм, в очікуванні птахів на деревах розвішують шпаківні. Цього дня випікали «жайворонків» з тіста і співали святкові пісні.

Вперше цей день, як масове дитяче свято, стало проводитися в Сполучених Штатах Америки. Організатором виступив педагог з містечка штату Пенсильванія. Незабаром його підтримала одна з популярних газет «Пітсбургська телеграфна хроніка», яка стала популяризувати це свято.


19 березня 1902 була підписана Міжнародна конвенція з охоронмптахів корисних сільському господарству, яка вступила в силу в кінці 1905- го року . 18 жовтня1950 –го в Парижі була підписана Міжнародна конвенція про охорону птахів, яка прийшла на заміну документа 1902 року. В ній крім  « коросних» птахів називалися і птахи « шкідливі», до яких , зокрема потрапили майже всі яструбині.

 З цього часу список пернатих, що зникають поповнюється з сумною постійністю, - на Землі вже зникли понад 160 їх видів і підвидів. У Європі під загрозою зникнення понад 50 % птахів. В Україні налічується близько 360 видів. Разом з птахами, які можуть залітати на територію країни  близько 456 видів.





 

Немає коментарів:

Дописати коментар